Bedenimizin sağlıklı bir şekilde çalışmasında rol oynayan, vücuttan kirli kanın geri alınmasına yardımcı olan toplardamarların, bu görevini yerine getiremediği durumlarda ortaya çıkan rahatsızlıklardan biri varistir. Varis nedir, sorusunun cevabı bacaklarımızdan kirli kanı alan toplardamarların işlevsel bozukluklarında saklıdır. Bacaklardan kirli kanı alamayan toplardamarlar şişebilir, genişleyebilir veya uzayabilir. Bu durumda, kan dolaşımı sorunu olarak da ele alınabilecek olan varis rahatsızlığı ortaya çıkar. Bu rahatsızlığın temelinde, damarlarda bulunan kapakçıkların görevini yerine getirememesi yatar.
Varislerin belirtileri genellikle gözle görülebilir ve kişide ağrı, acı gibi sorunlar yaratabilir.
Bedenimiz için hayati öneme sahip damarlardan olan toplardamarlarda kan birikmesi ve genişleme sonucu oluşan varisler toplumda yaygın olarak görülür. Varise bağlı şikayetler ise kişiden kişiye yahut varisin türüne göre değişiklik gösterebilir. Varisler küçük (kılcal),orta ve büyük varisler olarak ele alınır. Bazı kimselerde yoğun olarak görülen varisler, kimilerinde tek tük görülebilir.
Varis rahatsızlığı, genellikle hanımların ve uzun süre ayakta iş yapanların yaşadığı bir sorundur. Bilimsel kaynaklara göre ise varisler genetik kaynaklı rahatsızlıklardır. Ancak tek başına genetik özellikleri değerlendirmek yanlış olur. Hareketsiz yaşam, aşırı kilolar, hamilelik gibi nedenler varisin oluşma sebebi olabilir.
Gelelim varisin belirtileri konusuna. Varisler kendisini görsel olarak veya çeşitli ağrılar-acılar olarak gösterebilir. En yaygın varis belirtileri ise şöyledir:
Varis teşhisini kendi başınıza değil, bir uzman görüşü ile yapmanızda yarar vardır. Varisin türü ve yaşadığınız şikayetlere göre çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Ameliyatsız çözümleri de olan varis tedavileri için doktorunuza başvurabilirsiniz.
Varis nedeniyle oluşmuş olan varis yaraları da varis tedavisini yapan hekim tarafından yapılabilmektedir. Zira varis tedavisi yapılmadan varis yaralarının iyileşme imkanı yoktur. O nedenle varis tedavisinin yapılması sonrasında varis yaralarının da kendiliğinden iyileşmesi ihtimali daha yüksektir. Keza tedavi sonrası varis yaralarının tedavisine de devam edilmektedir.
Venöz haritalama bacaklarımızda bulunan varisli damarların genişliğinin, büyüklüğünü ve yerinin Renkli Doppler Ultrason tetkiki ile belirlenmesi işidir. Venöz Haritalama Nedir? sorusuna en net cevap; Varisli damar haritasıdır.
Radyoloji Uzmanları tarafından varis muayenesi sırasında çekilen renkli doppler ultrason ile yapılabilen bir inceleme sonunda hazırlanan bir rapora Venöz haritalama denir. Bu tetkik varis hastası olduğundan şüphelenilen kişilerin bacaklarındaki dokuların içinde boylu boyunca uzanan varisli toplardamarın bacakta nerede kaç santimenteye ulaştığı nerede daralıp genişlediğinin belirlendiği bir incelemedir. Bu tetkikin renkli doppler ultrason yapmaya ehliyetli bir radyoloji uzmanı tarafından yapılması zorunludur.
Venöz haritalama yalnızca bu konuda yetkili radyologlar tarafından yapılmalıdır. Venöz haritalama tetkiki sonucunda hazırlanan raporun radyolog olmayan kişiler tarafından vermesi uygun değildir. İyi yapılmış bir Venöz Haritalama varis tedavisinin öncesinde yapılması gerekli bir işlemdir.
Gözle dıştan yapılan bir varis muayenesi sonrasında aslında varis olmayan sağlıklı toplardamarların kapatılması mümkün olabilir. Böylece sağlıklı bir organ kaybedilebilir.
Varis hastalığının teşhisinde ve tedavisinde niçin girişimsel radyoloji uzmanlarının avantajlı olduğu ortaya çıkmaktadır.
Hastalığı teşhis eden varisli damarların yerini gören gözün aynı damarı tedavi etmesi büyük avantaj sağlar.
Girişimsel Radyoloji uzmanları bu avantajı venöz haritalama yapmaları ve varisli damarın yerinin ve tipinin tespiti sonrasında tedavisinde de ultrasonu kullanarak tedaviyi gerçekleştirebilmesindedir.
Venöz haritalama yapılmadan tedaviye başlanmasına müsaade etmeyin.
Varis hastası olduğunuza dair şüpheleriniz varsa önce venöz haritalama yaptırmayı ihmal etmeyin.
Varis ağrısı genellikle akşam saatlerinde belirginleşir. Çünkü varisli damar, kirli kanı kalbe götürmekten sorumlu toplardamardır. Bacak toplardamarlarında tek taraflı valv gibi çalışan kapakçıklar vardır. Bu kapakçıklar kirli kanın yukarı çıkışına izin verirken aşağı dönmesini engeller. Toplardamardaki genişleme yüzünden damarın içindeki kapakçıklar görevini yapamaz hale gelir, çalışır ancak aradan kirli kan aşağı doğru iner. Yani kirli kanın yukarı gitmesi gerekirken tekrar ayaklara doğru iner. Karın içi basıncı yüksek olan hastalarda bu daha da çok olur. Gebelik, kilo artışı bu süreci hızlandırır. Çoğunlukla gün boyu ayakta duran hastalarda kirli kan bacaklarda birikir. Bu nedenle akşama doğru bacaklarda ciddi ağrı oluşur.
Merhabalar Rengin hanım sizi internetten takip ediyorum.Antalya da bir Dr arayışı içindeyim.Bacaklarımdaki varisler için Antalya da ararken sizin isminizde çıktı Siz Ankara damı Antalya damısınız anlayamadım.cevap alabilirsem çok sevinirim..
Merhabalar kliniğimiz Ankara'da. Antalya'dan gelen hastalarımız yorum bıraktığı için Google bazen farlı çıkartıyor sanırım.
Benim iç varisim var ve bu aralar baldır kısmımda yanma hissi oluştu zaten 2 bacağımda da varislerim vardı bu neden kaynaklanabilir
Varisler yanma, ağrı, kaşıntı vb. şeyler yapabilir. Tedavi olursanız varislere bağlı problemler ortadan kalkar. Sağlıklı günler dilerim.
Benim ayaklarımın bileklerinde kılcal varisler var. Bu kılcal varisler uzun zamandır var. Hiçbir ağrı ve sızı yapmıyor. Bu varislerin tedavi edilmesi gerekir mi?
Ömer bey merhabalar. Bilek kısımlarında oluşan varisler bir süre sonra kaşıntı ve kramplara sebebiyet evrecektir. Bilek kısmına yaptığınız baskı ve çarpmaya bağlı olarak zamanla doku değişikliği ve iltihaplı varis yaraları oluşma durumu oldukça sık karşılaştığım durumdur. En kısa zamanda tedavi olmanızı öneririm. Teşekkürler.